Suhteeni villaan

Näin tuossa, että Brooklyn Tweedin talvikokoelma ilmestyy - wait for it - huomenna, 27. tammikuuta.

Että jotta. Mitähän siitä nyt sanoisi. Teknisesti ottaenhan siinä toki neulaisee vielä jotain talvekasta maaliskuun pakkasille, mutta minä kyllä ajattelen jo kevättä, kesätoppeja ja kevyitä pellavalankoja.

Itse asiassa, jos olen aivan rehellinen, ajattelen kevyitä pellavia ympäri vuoden. Laskiaisena voin ajatella pullan ohella myös pitkiä pellavia, jos muistan, mutta todennäköisesti en muista, on niin kiire ajatella pullaa.

Rakastan villaa. Sukissa, lapasissa ja huiveissa. Vaan villapaita on minulle vaikea vaate: usein liian lämmin. Käyttökelpoinen vain muutamana hassuna talvikuukautena, jos silloinkaan. Visioin usein sellaista, että jos ei tuulisi, ulos voisi mennä vaikka paksussa villapaidassa vain, lapaset kädessä - kyllä se riittäisi.

No, heh. Asun Helsingissä, Herttoniemessä. Sana "niemi" viittaa meren läheisyyteen, ja vaikka minun ja avomeren välissä on puskurina niin Herttoniemenranta kuin useampi saarikin, harvoin on niin, että ei tuulisi. Nekin hetket, jolloin ilma seisoo, tuntuvat usein osuvan hellesäille.

Vaatepuolella pyrin siis neuloskelemaan vaatteita, joissa on joko muutakin kuin villaa tai - jopa mieluummin - ovat kokonaisuudessaan muuta kuin villaa. Niitä voi sitten käytellä kesät talvet, tai ainakin loppusyksystä kevään korville (millä tarkoitan juhannusta).


Onneksi etenkin pellavalangoissa valikoimat ovat viime vuosina monipuolistuneet hurjasti. Muutakin ihanaa toki on - esimerkiksi Kerästä säännöllisesti hamsteroimani Ito Kouki, jota onkin, tuota, jo melko paljon. Kouki on ramieta ja silkkiä, ja esittelytekstissä (lue: mainoksessa) ramie mainitaankin idän pellavaksi.

Mutta että jos Brooklyn Tweed suvaitsisi tänä vuonna julkaista kevätkokoelman - sanotaan siinä helmikuussa, vaikka ihan heti ensimmäinen päivä - ja ehkä jonkun eeppisen pellavalangan kylkiäisiksi - en yhtään suuttuisi. En yhtään.

10 kommenttia:

 1. Onkohan amerikkalaisvuodenajat jotenkin eri aikaan... Monasti voi käyttää muutakin kuin villalankaa, vaikka mallissa olisi. Kunnon villa lämmittää ja hengittää, kun keinokuitu jää pois.

  Lisää tuosta eeppisestä pellavalangasta - millainen se olisi? Täyttä pellavaa? Rakenne? Värit? Paksuus? Pitäiskö olla tweediä?

  http://ullcentrum.com/list_varugrupp.asp?varugrupp=212&t=Lingarn

  Tätä Ullcentrumin Linnéa-lankaa tars ens kesäksi - korjaan nyt kevättalveksi ja siitä eteenpäin - kutaista vaatteeksi yms. Samaa laatua (ilmeisesti?) on Karen Noen Linea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko olla! Siis eri aikaan ne vuodenajat.

   Itse asiassa olen tullut siihen tulokseen, että jatkossa neulon villavaatteeni pellavasta ja silkistä. Onneksi pellavassakin löytyy melkoisesti eri vahvuuksia niin, että korvaava lanka usein löytyy.

   Tuo villan hengittävyys on tietenkin totta - mutta mulla on ilmeisesti jotenkin hyvin kapea mukavuuslämpötila-alue, kun viime vuonna neulomani Boxykin on minusta viileämpien talvipäivien vaate. Vaikka siinä on muistaakseni villaa ja silkkiä vain.

   Erinomaista kysymystäsi pohtiessani tulin siihen tulokseen, etten halua määritellä liian tarkkaan pellavaani! Päinvastoin, sydämeni on auki kaikenlaiselle pellavalle. Vain pellava-puuvillasekoitteen kanssa pysyttelen hieman varautuneena. Tykkään nimittäin ihan hurjasti niin ohuesta, kirkkaan oranssista rohdinpellavaisesta paidastani (of all things) kuin putkimaiseksi kehrätyistä pellavistakin - tiedäthän, kuin Langin Lino tai ohuempi Shibuin Linen.

   JA KIITOS LINKISTÄ! Tämä Ullcentrumin lanka on mennyt multa täysin ja tyystin ohi - samoin kuin tuo Karen Noen Linea. Olen nyt pellavaisessa taivaassa! Harmaiden ohella mua puhuttelevat nyt jostain syystä nuo raikkaat turkoosit, en tiedä mikä taas vaivaa :D

   Poista
 2. Oi, mä en varmaan pärjäisi ikinä talvella ilman villapaitaa, senmoinen vilukissa kun oon. Joku villapaidoista on päivittäin päällä - siis joka ikinen päivä, kunnes kevät ja lämpö taas koittaa, siinä (aikaisintaan) huhtikuussa ehkä :) Mutta oi, pellava se on kesällä parasta (silkistä nyt puhumattakaan). Puuvillasta olen vieraantunut (lähes) kokonaan sen jälkeen kun pellavan ihanuuden löysin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on ihanaa, kun ollaan tässä jotenkin ihan erilaisia, ja sitten kuitenkin molemmat ihan hurahtaneita samanlaisiin juttuihin :D

   Mä en myöskään välitä puuvillasta yhtään, jossain sekoitteissa se ehkä menee. Pellava on musta ihan joka hetki käyttökelpoista ja ihanaa. Vietän ihan kauheasti aikaa ajattelemalla pellavaa, tuntuu hieman jo pakko-oireiselta tämä :D

   Poista
 3. Kuten villa, silkki on lämpöä eristävä. Villasta ei ehkä tule kovasti viileämpää silkkisekoitteena. Pellava sen sijaan johtaa lämpöä.

  Onkos tässä kommenttilootassa joku pellava-ajatteluylijännitesuojaus? Yritin kolmesti lähettää lisää pellavalankavinkkejä, vaan teksti katosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä blogipohjassa on joku ylijännitesuojaus. Ollaan Sennin kanssa suunniteltu sen vaihtamista, mutta ei olla vielä päästy puusta pitkään. Anteeksi vaivannäkö, lupaamme korjata asian piakkoin!

   Todella hyvä pointti muuten tuo silkkisekoitteen kyky pitää lämpönsä. En ole tullut edes ajatelleeksi. Kiitos!

   Poista
 4. Haa, Liina, taisitpa osua naulan kantaan tuossa tuumailussasi, hurahtamisineen kaikkineen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta meidän pitäisi järjestää sellainen hurahdustapaaminen! Jossa voitais neuloa ja hurahtaa lankoihin :D

   Poista
 5. Tämän kirjoituksen inspiroimana ostin (lisää) pellavalankaa keväistä neulepuseroa varten. Kirottua! Ja toisaalta: ihanaa! Karen Noen Lineaa voin minäkin suositella, se on ihanaa lankaa. Langin Linoa olen halunnut pitkään kokeilla, mutta alan aina pihistellä enkä sitten kuitenkaan raaski koskaan ostaa sitä. Joku kerta sitten, kun lankavarastot ovat tyhjemmillään (eli ei ikinä).

  Sinulle on haaste blogissani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kirottua! Vain ihanaa! Mä hipelöin sitä Lineaa tuossa ihan hiljan, mutta olin noin päivän mittaisessa langanostolakossa, joten en sit ostanutkaan. Mutta Langin Linoon epäilen kyllä investoivani vielä kesäksi (ja hei, sehän on aika paksua lankaa, että ei sitä niin paljon kuitenkaan tarvitse.)

   Ja mikä on tämä kauhuskenaario josta puhut, lankavarastojen tyh... Ei, en voi edes ajatella sitä.

   Ihanaa, haaste, jee <3

   Poista