Taaperon parempi lapanen

Äitini teki viime vuonna (ja tänä syksynä taas uudestaan) lapselleni mitä nerokkaimmat lapaset. Oivallus oli hänen mukaansa peräisin jostain kässälehdestä tai -kirjasta, eikä kainona siis halua kunniaa, mutta minä jaan tämän kanssanne, sillä taaperoikäisten kanssa kaipaa pukineilta nerokkuutta.


Jutun juju on siinä, että lapasten kämmenpuoli on joustinneuletta. Kämmenselkä on puolestaan ihan mitä muuta tahansa paitsi joustinneuletta. (Kokonaan joustineuletta oleva lapanen joustaa hyvin äkkiä kädestä pois. Minä tiedän.)

Kun kämmenselkä on napakka, mutta kämmen joustava, lapanen muotoutuu pieneen käteen juuri sopivaksi. Silloin ei lapanen tipu mihin sattuu. Silloin on helpompi poimia maasta keppejä ja upottaa ne kuralätäkköön voidakseen sitten imeskellä niitä. Sekä lapsi että vanhempi ovat onnellisia.

Kun kämmen on joustinneuletta, on kuitenkin syytä huomata, että peukalonkiila on tarpeeton (ja ärsyttävä neuloa) - lapanen joustaa sen verran, että koko kämmen mahtuu ongelmitta käsineeseen.

Kun peukalonkiilaa ei neulo, peukulle voi tehdä aukon vaikkapa seuraavasti:
 1. Kun tulee aika tehdä peukalon aukko, neulo peukalon silmukat jämälanganpätkälle (kuvassa viisi silmukkaa ihan puikon reunasta. Asemointia voi itse mallata).
 2. Siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne uudestaan varsinaisella langalla.
 3. Kun lapanen on valmis, poimi silmukat jämälangan ylä- ja alapuolelta.
 4. Poista jämälanka ja halutessasi poimi vielä lisäsilmukka aukon molemmilta sivuilta. (Langan poistaminen voi olla hankalampaa kuin ajattelisi, jos on esimerkiksi poiminut myös puolet jämälangasta vahingossa puikolle. Käytä liberaalisti saksia ja kirosanoja, mutta älä kuitenkaan leikkaa lapasta.)
 5. Neulo peukalo.
 
Yllä kuvailtu peukku toimii myös kirjoneulelapasille kivasti. Niissäkin kun peukalonkiilan kuvion laskeskelu on ärsyttävää puuhaa.
Selkäpuolelle neuloin Pehmeitä paketteja -blogin innostamana salamakuviota salamatyttärelle. Vaikka ei se näissä kuvissa kovin hyvin näy.


2 kommenttia:

 1. Onpa kauniit lapaset! Minä tykkään tehdä myös tuollaisen peukaloaukon, on jollain tapaa paljon kivampi ja vaivattomampi. Ja sellaiset peukalokiilat on ihan yliarvostettuja :).

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Kyllä niistä minustakin tuli ihan hyvät, joskaan nyt ei ehkä yhtä kauniit kuin nuo äitini tekemät harmaat.

  Saatan kyllä itsekin siirtää tämän peukaloaukon muihinkin lapasmalleihin, sillä joskus se kiila on kyllä todella rasittava neuloa ... eikä se ikinä tunnu olevan jotenkin ihan oikein. Milloin alkaa liian alhaalta, milloin liian ylhäältä, milloin on liian leveä :D

  VastaaPoista