Schnee

Vaatteiden neuloskeluhommissa käytin aika monta vuotta ja useamman sata grammaa lankaa siihen, että opin tietämään, mitä kannattaa neuloa. Toisin sanoen: mitä käyttäisin ja mikä on parempi jättää ihasteltavaksi muiden tekemänä; mikä lanka tuntuu hyvältä ja sopivalta päällä ja mikä on parempi jättää kuolattavaksi kaupan hyllylle.

Huteja on tullut, ja saattaa tulla jatkossakin.

Suvi Simolan suunnittelemassa Schneessä onnistuin kuitenkin jotenkin kiteyttämään yhteen neuleeseen kaiken sen, mitä olen ehkä oppinut:

 • Malli on täydellinen - ja täydellisesti vaatekaappiini sopiva
 • Lanka on ihanaa - ja osuu just eikä melkein makumieltymysteni lisäksi myös henkilökohtaiseen termostaattiini
 • Tekniikkapuolella käytin aikaa tekemällä mallitilkkuja, kunnes saavutin oikean neuletiheyden - ja ylipäänsä olemalla kärsivällinenAloitan silti alusta. Kun näin Schneen jossain netissä ensi kerran, hetki oli niitä, joissa flyygeli putoaa päähän kadulla kulkiessa. Se oli paras ja kaunein neuletakki, jonka ohje oli vastaani kävellyt: yksinkertainen, moderni ja vähän ylisuuri.

Niin että siinä istuin, sohvalla, ja ajattelin Schneetä. Ajattelin Schneetä vaatekaapissani ja päälläni. Ajattelin Schneetä farkkujen kanssa ja hameen kanssa ja takkina ja neuleena. Ajattelin Schneetä ja lankaa. Ajattelin Schneetä ja kaapissa odottavia, alunperinkin yhdistettäväksi tarkoitettuja tummanharmaita Shibui Linen ja Shibui Cima -lankoja. Jos joku sanoi jotain, saatoin hajamielisesti vastasta, mutta enimmäkseen ajattelin Schneetä.

Lopulta roudasin langat hyväksytettäviksi Sennille.

Shibui Linen on, noin sivumennen sanoen, ontelomainen ohut pellava. Muistuttaa hieman Langin Linoa, jos se on tuttu, mutta paksuudeltaan ehkä kolmasosa Linosta. Cima on puolestaan henkäyksenohut sekoitus alpakkaa ja villaa. Kombona tästä tulee rouhea, ryhdikäs, sopivasti lämmin ja miellyttävästi pehmeä vaate.

Kun Senninkin mielestä langat olivat hyvä valinta, tartuin puikkoihin.

En aio nyt valehdella. Schnee on tuplahelmineuletta. Sen neulominen oli vähän hidasta. Asiaa ei auttanut se, että kahdella langalla neulottaessa sai olla aika tarkkana, etteivät silmukat mene sääpuoleen, kuten äitini sanoo. Ei sitä auttanut sekään, että syystä tai toisesta olin valinnut lähestymistavakseni tiukahkon käsialan. Että siinähän väänsin.

Ohje oli kuitenkin enimmäkseen mainio, ja rakstan sitä, ettei neuleeseen tule saumoja.


Olen silti tyytyväinen kuin porsas mudassa, sillä Schnee on i-h-a-n-a. Se paras ja kaunein tekemäni neule tähän asti. Hitaudesta (ja kai se on suhteellista, Instagramin mukaan tähän kaikkeen meni non 11 viikkoa, jolloin samalla neuloin myös Kappaa) huolimatta neule on just sellainen, jonka voisin tehdä uudestaan, jos tästä joskus aika jättää.

Aikahan vaatteesta voi hyvinkin jättää, sillä aion käyttää Schneetä kunnes joko minä tai neule on kulunut puhki.

Lopulliset krediitit takin valmistumisesta kuuluvat muuten äidilleni, joka sekä päätteli langat että ompeli napit! HURRAA ÄITI!

-Liina

24 kommenttia:

 1. Tosi kaunis takki, varmasti vaivan arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mitä enemmän tuota käytän, sitä iloisempi olen siitä, että jaksoin nähdä vaivan :)

   Poista
 2. Aivan täydellinen! Nyt kyllä ihan vilpittömästi harmittaa, etten ikinä pystyis tuohon. Tai ehkä pystyisin, mutta se vaatisi niin paljon aikaa ja harjoitusta, että parempi vaan luovuttaa ennen kuin aloittaakaan. Mutta ihanaa, että sinä saat omistaa noin täydellisen kapistuksen sentään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pystyisitpä. Jos mä pystyn, pystyy kuka tahansa. Sitten kun innostut, pistetään pystyyn Schnee-paja.

   Mutta kiitos! Koska tässä välissä ilahduttaa ihan hirveästi se, että tämä on edes omassa vaatekaapissani :D

   Poista
 3. Todella kaunis ja kiva! Kolahti nyt kyllä tämä malli, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen tästä ihan fiiliksissä, on kuin olis mulle suunniteltu :)

   Poista
 4. Se on hurjan hieno! Ihana! Minäkin käyttäisin sitä aina ja kaiken kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihan hurjasti! Se on kyllä ihan ihmemalli, sopii öbaut kaikkeen. Tai jos ei sovi, laitan sopimaan :D

   Poista
 5. Se on ihana! Livenä vieläkin ihanampi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin. Ja kaikkein ihanin se on päällä!

   Poista
 6. Ihanan pidettävän näköinen, värinen, tyylinen ja mielenkiintoiset langatkin. Napit myös. Visiolla ja hyvillä langoilla jaksaa valmiiksi asti, vaikka tuplahelmineuletta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä arvasin, että sä ymmärrät tän lankahomman. Siitä tuli mainio yhdistelmä, ryhdikäs. Ja kyllä olet oikeassa, tarpeeksi hieno malli kun on, jaksaa työläämpääkin.

   Poista
 7. No siis kerrassaan mainion ja monikäyttöisen näköinen neule! Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen tosi innoissani siitä, että on oikeasti mahdollista neuloa näin käyttökelpoinen vaate! Jesss!

   Poista
 8. Ihana! Kerrassaan. Kyllä vaivannäkö kannatti, todella hieno lopputulos. Ihailen tuollaista lankojen yhdistämistä, itse en ole koskaan rohjennut sellaiseen oikein ryhtyä, pitäisi kyllä joskus.

  Tämä saa minut myös harkitsemaan oman Schneen neuloskelemista! Lankaakin olisi (tietenkin). 11 viikkoa on kyllä ihan todella hyvä vauhti, huomauttaisin. Minulla on kesken eräs neuletakki, jonka aloitin syyskuussa. Olen toki tehnyt kaikkea muuta siinä välissä, mutta siitä huolimatta, se tulee valmistumaan ehkä joskus heinäkuussa tällä tahdilla. Ehkä heinäkuussa 2017.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Just näiden lankojen yhdistäminen ei ollut tokikaan oma ideani - olin joskus ostanut ohjeen ja langat neuletakkiin, jossa ideana oli juuri näiden lankojen kombo. Sitten tulin järkiini ja totesin, että ohje ei ole yhtään mua - mutta langat jäivät kaappiin. Siksikin olen tosi iloinen, että tulin käyttäneeksi nämä: tuli kokeiltua yhdistelmää ja tuli käytettyä langat pois.

   Ilman muuta suosittelen omaa Schneetä! Etenkin jos lankaa löytyy kaapista!

   Ja joo, olet oikeassa, 11 viikkoa on ihan hyvä vauhti. Ilmeisesti kärsimättömyydestä on joskus ihan konkreettista hyötyä - mua vauhditti kovasti tarve pukeutua Schneeheni ensi tilassa :D

   Poista
 9. Siitä tuli tosi komea. En yhtään ihmettele, että tuota mietiskelit yöt ja päivät :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Musta on vieläkin hassua, että voi noin ihastua johonkin ohjeeseen :D

   Poista
 10. Ehdottomasti hurraahuudot äidille. Ihanan näköinen ja varmasti ahkeraan käyttöön pääsevä takki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä aion käyttää tätä niin, että takista tulee nimeni synonyymi :)

   Välitän hurraahuudot myös kommenttilootasta mutsille. Hänhän sitä paitsi otti kuvatkin, voi kauhea, unohdin mainita tästä.

   Poista
 11. Mäkin lopulta tajusin, että kannattaa neuloa sellaista, mitä itse käyttäisin. Kierrätykseen oli mennyt kaikenlaista aniliinia ja kirjavaa. Viikonloppuna sain valmiiksi simppelin harmaan villatakin Isager Highland woolista 2,5 mm:n puikoilla. Nysväsin sitä vuoden kaikkien pipojen, sukkien ja toisen villatakin ohella, että toi 11 viikkoa... Mutta sitä voi käyttää! Hurraa! Seuraavaksi jotain helpompaa, ainaoikein-kaulahuivi tai jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä muuten hieno hetki, kun tajuaa, että kaikkea ei pidä tehdä mitä osaa tehdä! Esimerkiksi omalla kohdallani: en käyttäisi kirjoneuleita, vaikka ne kuinka hienoja ja taidokkaita olisivatkin.

   Mutta sun simppeli harmaa kaks-ja-puolosilla tehty villatakki kuulostaa kuule unelmien täyttymykseltä! Nyt kuvia kehiin! Mikään ei ole niin ihanaa kuin harmaa ja ohut. (Tässähän oli sitä paitsi tosi paksu lankayhdistelmä, puikotkin vitosen.)

   Ainaoikein on tosi kaunis neulepinta, sellainen vaan puikoille sitten :D

   Poista
 12. Apua, iski villatakkikateus! Ihana! Juuri sellainen jokapaikan takki. :) Mullakin tekis mieli aloittaa oma, mutta jotenkin nämä lämpimämmät kelit saavat haaveilemaan kevyestä villatakista, sellaisesta, joka on helppo heittää aina välillä laukkuun, jos kesäaurinko yllätten lämmittääkin liiaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tää on kyllä ihme takki, aateloi jotenkin sellaiset vähän epäonnistuneemmatkin mekkohankinnat esim.

   Vähän kyllä itsekin haaveilen sellaisesta höyhenenkevyestä kesäisestä takista. Pellavaisesta ehkä!

   Poista