Raitasukkien tuolla puolen

Olen melko epeli vääntämään raitasukkia. Itse asiassa olen niin kova epeli vääntämään raitasukkia, että meinasin juuri puhjeta spontaaniin raitasukkien ylistyslauluun - mutta säästetään se tuonnemmaksi, sillä nyt piti puhumani sukista, jotka eivät ole raitaisat.

Ensinnä tein Bones-sukat, joihin ihastuin Kerän pisteellä syksyn ekoilla kässämessuilla. Langankin ostin Kerältä - Eden Cottagen Tempo 4plysta osui silmääni ihana, minttuisa sävy. Väri oli jotenkin ainutlaatuinen, viileä eikä yhtään sokerinen.

Malli: Bones
Lanka: Eden Cottage Yarns Tempo 4ply
Puikot: 2,5 mm 
Bones-sukat olivat, no, tuota noin niin, eipä kaunistella, vähän rasittavaa neulottavaa. Olin juuri vääntänyt Siitepölyä-huivin kanssa noin 2,8 miljoonaa takareunasta neulottua silmukkaa, enkä tiedä mikä viirasi kun tempaisin neulottaviksi sukat, joissa pääsin harjoittamaan juuri huippuunsa hiottua kärsivällisyyttäni vielä lisää.

Ehkä valkkasin projektille vähän väärän langankin: sukka olisi voinut toimia paremmin jostain vähän pömpseämmästä langasta. Suloinen Tempo 4ply olisi sen sijaan ollut varmaan onnen omiaan vielä puolta numeroa pienemmällä puikkokoolla - 2,5 mm tuntui liioittelulta. Mutta tuli tehtyä, opittua ja toisaalta, saatua erinomaiset käyttissukkat.

Toiseksi tuppasin itseni Shrekin Donkey-kamun innokkuudella testineulomaan indonesialaisen Amelia Putrin Farmers -sukkia.


Malli: Farmers Socks
Lanka: Cascade Heritage Silk, väri Mango
Puikot: 2,5 mm
Niihin valkkasin langaksi jo jonkin aikaa hyllyssä marinoimani Cascaden Heritage Silkin värissä Mango, ja puikoiksi niin ikään 2,5 mm.

Näistä tuli sitten enemmän sellaiset sukat, joita ei raaski käyttää kun ovat niin iiiiiiiihanat. Ohjeesta sen verran, että se on hiljan julkaistu Ravelryssä ja oikein mainio. Sukat syntyvät lähes itsestään.

Tykkään noista nostetuista silmukkaraidoista sen verran, että hyvin voin kuvitella tekeväni vaikka ranteenlämmittimet samalla idealla.

No niin, tämä oli oikein kiva ekskursio mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta seuraavaksi sitten raitaa. Huh huh.

-Liina

18 kommenttia:

 1. Iiihanat nuo Farmarin sukat! Ja hurmaava persikan väri. En ole neulonut sukkia sitten yläasteen (silloin neuloin ne ensimmäiset ja viimeiset, äitini kyllä käytti niitä vuosia, etteivät ihan pieleen menneet ilmeisesti), mutta noiden vuoksi voisi jo koettaa päästä yli sukkakammosta. Mutta 2,5 mm puikot. Se kyllä epäilyttää, kolmosen puikot ovat syystä neulevälineistöni hoikimmat, sitä pienemmät ovat mielestäni hammastikkuja.

  Ovat nuo Luusukatkin kyllä hienot, mutta kierretty joustinneule suurissa määrissä on kyllä aika työlästä. Eivätkä näytä yhtä mukavilta kengissä nuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NIIN EIKÖ! Ne on iiiiihanat! Ja jalassakin sellaiset. Eikun siis kiitos, sitä tarkoitin.

   Vinkkini on, että osta metalliset hammastikut, ja mielellään lyhyet, se on hyvä tie onneen. Kakspuolosia suosittelen vilpittömästi kyllä sikäli, että sillä puikkokoolla syntyy sukkia, joita voi tukea kenkiinkin. Ja villasukka on paras sukka myös kengässä. (Jopa Luusukka, joka on itse asiassa yllättävän hyvä kenkäsukka.)

   Kierteisestä joustinneuleesta en halua sanoa enää mitään.

   Poista
 2. Mä oon ihan lapamadon tasoisen huono aloittamaan sukkia, vaikka pitäisi. Bones-sukkiin on ohje, mutta en taidakaan uskaltaa aloittaa niistä :D Mikä siinä on, että isotöistä puseroa en yhtään epäröi aloittaa, mutta sukkiin on muurinkorkuinen este. Pöhköä. Mutta hienoja sun uusimmat sukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onko se se, että niitä pitää tehdä kaksi ja paidassa riittää yleensä kertarykäisy? :D

   Kiitos! Olen tyytyväinen!

   Poista
 3. Nuo Farmarit piti heti napata Ravelryn suosikkilistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmöllä suosittelen, tuli superkivaa sukkaa sillä ohjeella!

   Poista
 4. Mä niin kadehdin noita sun Boneseja, omani on vielä lankana - onneksi edes kerittynä lankana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joopa joo. En muista, että olisit näyttänyt koko projektista yh-tään kiinnostuneelta kun väänsin niitä silmukoita takareunasta :D Pikemminkin ehkä silleen, että "jos oon nyt hiljaa niin Liina ei muista, että usutin sitä tekemään noi" :'D

   Mutta mä tykkään susta silti.

   Poista
 5. Teillähän on nyt ihan sukkahommiksi mennyt tää blogailu. Ja varsin sieviä sukkia ovatkin. Tulee nyt sellainen tunne, et pitäis jotenkin pysyä aallonharjalla ja pistää sukat puikoille. Koitan silti vielä pysyä valitsemallani linjalla. Enkä ollenkaan näe noita lokakuussa ostettuja valmiiksi kerittyjä sukkalankoja (disclaimer: lapsille mahtuikin viimevuotiset sukat jalkaan, joten en edes ota tästä huonoäitipisteitä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkahommat on ihan hyviä kutimointihommia, tiäks. Mutta valittu linjakin on ihan ok. (Mä tykkään tehdä sukkia kun tykkään niitä käyttääkin, mutta tämä ei päde lapasiin.)

   Ostin tänään pätkärääkättyä lankaa koska lapsi pyysi ja, en tiiä, ehkä siitä pitäisi ottaa huonoäitipisteitä.

   Poista
 6. Olen ihastellut noita sinun persikkaisia sukkiasi Instagramissa ja ihastelen nyt vielä vähän, tai ehkä pikkasen enemmänkin kuin vähän, lisää! I-ha-nat!! Ja tuo väri on niin herkullinen, että sukat voisi vahingossa syödä (tai ainakin pikkaisen maistaa). Bones-sukat ovat myös täällä jonossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se malli on kuule hyvä! Suosittelen! Siinä on jotain samaa hienoutta kuin raitasukissa, eli se paijaa kenen tahansa pakkoneurooseja, ja lisäksi lanka on i-ha-na. Tee mieluummin ne kuin Bonessit. Koska kierretyt silmukat you know.

   Poista
 7. Nuo Bounssit on ihan niin hienot! Miksi niiden saamiseksi pitää vääntää silmukkaa takareunasta miksi. Näyttää kyllä hyvinkin vaivan arvoiselta, että sikäli vois ehkä kinostellakin ryhtyä! Ja tietty sun piti mennä tekemään ne harmaana enkä mä voi kohta enää vastustua. Näyttää just käyttiksiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa ne on mintun väriset, mutta muistat ehkä sieltä etelästä käsin silti sellaisen asian kuin JOULUKUUN VALO, eikö. No se tapahtui. Ja kohta ne on harmaat, sillä pesen sukkiani koneessa <3

   (Tee ne toiset. Kiität mua myöhemmin.)

   Poista
 8. Joulukuun valo, ai että! Paitsi että tänään oli oikeinkin nätti paiste hetken aikaa (otin ihan kuvankin.) Nyt kun paremmat tiedon valossa katson noita sukkia, niin ihan selvästihän ne on mintun väriset.

  Äh ois varmaan pitänyt käydä lukemassa sun vastaus aiemmin.. rupsein tusaamaan Boneseja ilman ohjetta Vantaa-Pieksämäki-välillä. Toivon parasta, koska ostin ihan Väinämöistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onhan tässä ollut monenakin päivänä ihan puoli tuntia aikaa valokuvata! Kunhan menee ulos :D

   Millaset Bonesit on tulossa? Väiskistä varmaan jumalaiset, veikkaan minä.

   Poista
 9. Saisko toivoa toivepostausta? Olis kiinnostavaa nähdä kuvia käytetyistä sukista ja miten ne on kestänyt aikaa, siis kuinka pahasti mikäkin lanka nyppääntyy käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ajatus! En vain tiedä, kestänkö esitellä editoimatonta totuutta, varmaan hyökkäisin nypynpoistajan kimppuun ensin.

   Lyhyesti kuitenkin: Titus 4 ply kestää hienosti, Cascade Heritage Silk on kasa nyppyjä. Ja mun villasukkien pesukäsittelyä ei kestä pidemmän päälle mikään.

   Poista